Is jouw batterij opgeladen?

 
In de nieuwsbrief van april heb ik verwezen naar de vijf domeinen die invloed hebben op de werk-privé balans en daarmee op stress. In de blog van afgelopen maand ben ik ingegaan op een specifiek onderdeel van een combinatie van de twee domeinen ledige tijd en vrije tijd, namelijk vakantiestress.

 
Vandaag ga ik wat dieper in op deze twee domeinen. Ze bevatten de volgende onderdelen:
 

  • Vrije tijd: vrije tijd, hobby’s en activiteiten
  • Ledige tijd: kunst/genieten, doelloosheid (dingen doen zonder doel)

De kunst is om tijd te maken voor vrije en ledige tijd en niet de dagelijkse sleur en “het moeten” de overhand te laten nemen. Okee, ik ben de eerste om toe te geven dat dat nog niet zo makkelijk is. Ik betrap mijzelf er vaak op dat ik mijn voornemen niet uitgevoerd heb. En waarom niet? Omdat ik andere dingen belangrijker vond. Maar dat is juist de valkuil. Die tijd voor jezelf, heb je gewoon nodig.
 

Een hele simpele manier om stress te voorkomen is tijd te maken voor jezelf. Elke dag tijd te maken, al is het maar 15 minuten, voor iets wat jij erg leuk vindt om te doen. Een boek lezen, dansen op je favoriete muziek, of misschien wel hard meezingen. Of maandelijks een dagje sauna plannen om je batterijen weer op te laden, als dat iets is wat jij leuk vindt.
Dit zijn voorbeelden van ledige tijd. Die dingen hebben geen doel, behalve om jezelf beter te voelen. Maar die minstens 15 minuten per dag zorgen er wel voor dat je batterij weer bijgevuld wordt en je adrenalineniveau weer daalt en daamee tevens het stresshormoon.
 

Een andere manier om je batterij weer bij te vullen is door activiteiten met vrienden te ondernemen, door met je hobby bezig te zijn of door bijvoorbeeld te gaan sporten. Dit zijn wat actievere manieren en vaak wat meer tijdgebonden vrijetijdsbestedingen. Bij sporten stijgt vaak de adrenaline weer, wat een negatief effect kan hebben als je al hoog in de adrenaline en stresshormonen zit. Dan kun je beter kiezen voor een minder actieve vrijetijdsbesteding of zelfs voor de ledige tijd. Over het algemeen is er echter geen goed of kwaad in wat je doet en/of hoe vaak je sport of met je hobby bezig bent. Het is van belang er een balans in te vinden die voor jou werkt.
 

Hoe laad jij je batterij op?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.