Tips

Help ik heb een Burn-out. Wat nu?!


Stel je hebt het vermoeden dat je chronische stress hebt of je hebt recent gehoord dat je een burn-out hebt. Dit besef of een dergelijke diagnose hakt er natuurlijk behoorlijk in. Het kan zijn, dat je het allemaal (nog) niet wilt geloven en denkt “Het zal wel meevallen, een paar weekjes rust en ik ben weer helemaal de oude.” En wellicht vraag je je af, “Hoe heeft het zo ver kunnen komen?” of “Hoe ik dit kunnen laten gebeuren?”

Misschien voel je je schuldig ten opzichte van anderen en/of ben je juist teleurgesteld in jouzelf. Allemaal zeer begrijpelijke gedachten en emoties, die er ook mogen zijn. Dit hoort allemaal bij het proces van acceptatie. De eerste stap op weg naar herstel is het accepteren en toestaan van alle emoties die er zijn en daarbij jezelf niet te veroordelen.

Eén van de dingen die je kunt doen om jouw herstel te bevorderen is goed voor jezelf te (gaan) zorgen. Dat betekent een regelmatig dagritme, gezonde voeding en lichaamsbeweging. Het is aangetoond dat je je in een aantal weken tijd, energieker kunt gaan voelen door het maken van dagelijkse wandelingen. Loop dan niet gelijk te hard van stapel, maar begin met bijvoorbeeld 10 minuten per dag. In het begin zal je merken dat die 10 minuten al heel veel energie kosten. Zodra je merkt dat je na afloop van die 10 minuten minder vermoeid bent, kun je bijvoorbeeld 15 minuten per dag gaan wandelen. Door elke keer de wandeltijd iets te verhogen, bouw je geleidelijk aan weer wat meer conditie op en voel je je wat energieker.

Het van belang dat je je realiseert dat jij diegene bent die de veranderingen kan aanbrengen en ervoor kan zorgen dat je in de toekomst jouw energie en zelfvertrouwen blijft vasthouden. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen herstelproces. Simpelweg omdat jij de enige persoon bent die veranderingen in jouw eigen denk- en gedragspatronen kan aanbrengen. Dat betekent overigens niet dat je het helemaal alleen hoeft te doen. We raden zeker aan om hulp en begeleiding te zoeken om jou te ondersteunen, je een spiegel voor te houden en jouw voortgang met jou te bespreken.

Ben je een werknemer dan is het van belang om goed contact met jouw werkgever te houden en een verwijzing naar een bedrijfsarts te vragen. Wellicht dat de bedrijfsarts je kan doorsturen naar een psycholoog of coach. Het is van belang dat deze professionals ervaring hebben in het begeleiden van mensen met een burn-out.

Wil je meer informatie hoe Road2energy jou kan begeleiden bij een burn-out, neem dan gerust contact met ons op.

Iemand in mijn nabije omgeving heeft een burn-out. Wat te doen en te laten?


Ten eerste is het belangrijk om je te realiseren dat iedereen zelf verantwoordelijk is voor zijn/ haar eigen gevoel van geluk. Je hebt vast ervaren dat het nog niet zo gemakkelijk is om bij jouzelf veranderingen aan te brengen. Laat staan dat je de ander kunt veranderen. Dat kan alleen diegene zelf.

Je kunt die ander wel steunen door bijvoorbeeld aandacht te geven aan de kwaliteiten van hem/haar die jij bewondert. Laat de ander zien wat hij/zij op dat moment niet zo duidelijk in zichzelf ziet. Laat de ander blijken dat je het volste vertrouwen hebt in het herstel.Geef de ander de ruimte om het herstelproces op zijn/haar eigen manier en tempo door te maken.

Het is heel begrijpelijk dat je die persoon allerlei adviezen en uitleg wilt geven. Gek genoeg, werkt dit vaak averechts, omdat de ander gewezen wordt op de dingen, die voor hem/haar nog niet zo vanzelfsprekend zijn. Dit kan ertoe leiden dat de persoon die jij zo graag wilt helpen, zich (emotioneel) minder goed gaat voelen. Geef de ander alleen adviezen en tips als die ander er om vraagt.

Het helpt niet om het gedrag van die ander te gaan vergelijken met jouw verwachtingen en/of de verwachtingen van de maatschappij. Wanneer je mensen met elkaar gaat vergelijken, ga je voorbij aan de verwachtingen en wensen van diegene.


Deze tips zijn ontleend uit het boek: Gefeliciteerd met uw Burn-out (zie leestips)