Mentale gezondheid

 
Je kent het vast wel, die momenten dat je weinig energie hebt? Dat je het niet meer ziet zitten. Dat je het bijltje er bij neer wilt gooien? Dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Komt dat nou door de stress die je hebt, of is het je mentale gezondheid die je parten speelt?
 

De spiraal van stress, slaap en mentaal welbevinden

In de volgende subparagrafen ga ik dieper in op elk aspect.

Invloed slaap op mentale gezondheid

Je kent vast wel de momenten waarop je moe wakker wordt. Waardoor je de dag met weinig energie begint en merkt dat de motivatie ook minder is. Momenten waarop je het liefst de dag ten einde ziet komen.

Invloed stress op mentale gezondheid

Misschien ken je het gevoel van insufficientie en angst en/of schuld gevoelens, omdat je het werk dat je voorgenomen hebt niet afkrijgt? Dat je je afspraken niet na kunt komen en daarom boos op jezelf wordt en sneller uit je slof schiet?

Invloed mentale gezondheid op slaap

Als je veel gaat piekeren en druk in je hoofd bent, merk je dat ook in je nachtust. Je hebt moeite om in slaap te komen en gedurende de nacht droom je veel en/of lig je veel te draaien.

Invloed mentale gezondheid op stress

Als je niet lekker in je vel zit, ga je makkelijker fouten maken en krijg je minder goed de dingen voor elkaar. Je blijft achter de feiten aanlopen. Hierdoor ontstaat er een toenemend gevoel van druk.
 

Met NeuroImagination kun je beter slapen.

Dat is geen fabel, maar een feit. Uit eigen ervaring kan ik dat zeggen.
Hoe je een basisvorm van NeuroImagination kunt toepassen, heb ik in een eerdere blog beschreven.

Ik zal een voorbeeld geven over hoe je NeuroImagination kunt gebruiken om een goede nacht rust te hebben.
Voordat je gaat slapen, en dat kan als je al in bed ligt, zie je jezelf (als in een film) hoe je de volgende dag wakker wordt na een goede nachtrust van bijvoorbeeld acht uur.
Als je snachts altijd een keer wakker wordt, om naar het toilet te gaan, neem je dat mee in je voorstelling.

Laat ik mijn eigen naam in het voorbeeld gebruiken.

  • Hoe wordt Irene wakker na…..
    (bijv. op de rug, dekens hoog opgetrokken, lekker warm onder het dekbed
  • Wat ziet Irene als ze haar ogen open doet?
  • Wat hoort Irene als ze wakker wordt? (bijv. de vogels fluiten, de wekker radio, auto´s die voorbij komen)
  • Wat ruikt Irene als ze wakker wordt?
  • Wat voor smaak heeft ze in haar mond?
  • Hoe voelt de huid aan van Irene? (bijv. warm en ontspannen)
  • Wat is de temperatuur in haar kamer?

 Als je elke avond voor het slapen gaan je een levendige voorstelling maakt van hoe je wakker wordt, zul je merken dat je binnen een paar dagen daadwerkelijk een betere nachtrust hebt.
 
 
Hebben stress en slaap nu een invloed op het mentale welbevinden of is het toch andersom? Zoals uit de voorgaande paragrafen blijkt, is het duidelijk dat niet één de oorzaak van de ander is of andersom. Het is een spiraal of misschien zelfs een oneindige invloed te noemen. De één beinvloedt de ander en andersom.
 

Wil je weten hoe het met jouw mentale welbevinden is of je stress niveau? Vraag dan de gratis quickscan stress aan en je hebt snel inzicht in wat bij jou de meeste invloed heeft.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.