Thuis komen

Op deze foto zie je verscholen tussen de bomen een huisje. Symbolisch kun je de weg naar dat huisje zien als een metafoor de weg naar jouw eigen thuis, jouzelf. Misschien is dat huisje wel een beetje in verval geraakt, omdat we er weinig onderhoud aan hebben gepleegd. In een poging om het huisje er mooier uit te laten zien, kunnen we het huisje gauw een likje verf geven. Zo ook, verschuilen we ons achter allerlei maskers. We gedragen ons dan, zoals we denken dat anderen van ons verwachten. Herken je dat? Het verlangen om door anderen aardig gevonden te worden, zodat we ons gedrag aanpassen om de ander maar tevreden te stellen. Dikke kans dat we onze eigen grenzen dan overschrijden. Uiteindelijk kost dit ons veel energie en kan dan ook nog wel eens leiden tot stress.

Stel je je eens voor: Hoe zou jouw leven eruit zien, als je daadwerkelijk in alle vrijheid kan zijn, wie je daadwerkelijk bent, gewoon jouzelf? Ons geaccepteerd voelen door anderen met al onze kwaliteiten en eigenaardigheden, is een goede start. Echter het blijkt het vaak nog niet zo makkelijk om onszelf met en onze minder goede kanten te accepteren. Niemand is perfect, dus ook jij niet. Jouw huisje heeft misschien hier en daar nog een kapot raam. Als we echt thuis zijn bij onszelf dan accepteren we onszelf en zijn we Authentiek. Dan zijn we in staat om onszelf volledig te ervaren in het hier-en-nu en we houden ons niet bezig met wat anderen van ons vinden. We zijn dan niet gebonden aan angst dat we niet voldoen aan andermans verwachtingen en kunnen vanuit die vrijheid interacties met anderen aangaan en keuzes maken. Daarbij is het aanbrengen van veranderingen in onze denk- en gedragspatronen pas echt efficiƫnt als we eerst onszelf durven zien zoals we zijn (de kapotte ruiten opmerken) en te accepteren zoals we zijn.

Stap voor stap gaat je op zoek naar dat verscholen huisje en komt je (weer) dichter bij jouzelf. Eenmaal thuis zul je de vrijheid ervaren om die keuzes te maken die jou (de meeste) energie opleveren. Vervolgens zul je leren, wat je kunt doen om jouw thuis gedegen te onderhouden.