Balans en preventie

Wat kun jij doen om je balans te vinden?

Vanuit mijn flexwerkplek in Granada schrijf ik mijn eerste blog voor het nieuwe jaar.
Dus allereerst mijn beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat 2015 een goed jaar voor je mag zijn. Een jaar waarin je een juiste balans (her)vindt in je leven!

In de maand januari ga ik daar een goed begin mee maken. In mijn laatste nieuwsbrief schreef ik over waarom ik geen goede voornemens heb, maar doelen stel. Voor deze maand heb ik mij als doel gesteld mijn boek (over stadscoaching met Granada als voorbeeld) te schrijven en mijn websites naar een hoger niveau te brengen. Klinkt voor jullie misschien vaag, maar ik weet welke stappen ik moet doen. Ook is deze maand voor mij om mijn balans terug te vinden.

Voor de training Freedom Plan van Suitcase Entrepreneur, moest ik mijn ideale dag beschrijven. Deze maand ga ik ook die in praktijk brengen. 🙂 Dat betekent dus maximaal zes uur per dag werken (okee soms misschien minder en soms meer) en tijd maken voor hardlopen, Argentijnse tango en leuke dingen met vrienden doen. Mijn energie weer opladen, onder andere door de zon. Ik heb op Nieuwsjaardag al heerlijk op mijn terras geluncht in de zon en het nieuwe jaar ingeluid met een glas cava op mijn terras, ook heerlijk in de zon. Deze nieuwe balans vinden is een uitstekende manier om stress en burn-out te voorkomen.

In mijn blog van december schreef ik over het rapport van de OECD en terugkeer op de werkvloer en hoe Neuro Imaginatie daar ook geschikt voor is. Wat in de rapportage verder naar voren komt is de weinige aandacht voor het voorkomen van stress. Een hele simpele manier om stress te voorkomen is tijd te maken voor jezelf. Elke dag tijd te maken, al is het maar 15 minuten, voor iets wat jij erg leuk vindt om te doen. Een boek lezen, dansen op je favoriete muziek of misschien wel hard meezingen. Of maandelijks een dagje sauna plannen, om je batterijen weer op te laden, als dat iets is wat jij leuk vindt. Zoals ik al eens eerder heb geschreven zal je er de tijd niet voor vinden, als je het niet maakt. De dagelijkse sleur neemt makkelijk al je tijd in beslag.

Uiteraard is Neuro Imaginatie ook uitermate geschikt als preventie. Hoe?
Door de volgende drie stappen te volgen.
De eerste stap van Neuro Imaginatie is een diepe ademhaling. In en uitademen vanuit je buik. Om te testen of je dat werkelijk doet, leg je een hand op je buik. Bij elke in- en uitademing zul je merken dat je hand meebeweegt. Is dat niet het geval adem je nog niet via de buik in en uit. Door de diepe buikademhaling wordt je adrenaline productie verminderd en komt je lichaam al meer tot rust.

De tweede stap is de rechts/links stimulatie. Door dit te doen gaan de beide hersenhelften weer beter samenwerken, waardoor ook de concentratie verbetert. Deze rechts/ links stimulatie kun je heel makkelijk zelf doen, door afwisselend met de linker en rechterhand op je linker en rechterbovenbeen te tikken. Let hierbij op dat rechts en links niet tegelijk gaan.

De derde stap is een goede herinnering naar boven halen, van bijvoorbeeld een moment waarin je goed voelde, je ontspannen voelde of op een plek was die voor jou goed is.
Als die herinnering hebt gevonden is het van belang jezelf in dat beeld te zien en dan de vijf zintuigen uitvragen.
In mijn geval zou het dus zijn:
– Wat ziet Irene daar?
– Waaraan kun je in haar gezicht/lichaam zien dat zij zich daar goed voelt?
– Wat hoort Irene daar in dat beeld?
– Wat voor temperatuur is het daar waar Irene is?
– Hoe voelt de huid van Irene aan?
-Welke smaak heeft Irene in haar mond?
– Wat ruikt Irene daar in dat beeld?

De noodzaak van jezelf in derde persoon zien, is dat je dan dat goede gevoel kunt oproepen, ondanks dat je jezelf op dat moment misschien juist slecht of gestrest voelt.
Wil je een blijvend goed gevoel? Doe het dan één à twee keer per dag voor een paar weken. En uiteraard mag de herinnering best verschillen.

Wil je mij hieronder laten weten wat dit met jou doet? Wat je voelt en ervaart als je deze stappen van Neuro Imaginatie volgt?

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.