7 tips om vakantiestress te voorkomen

 

In mijn nieuwsbrief van april heb ik verwezen naar de vijf domeinen die er voor zorgen dat het leven in balans is. Met de vakantie voor de deur graag ga ik graag in op het domein vrije tijd. Vrije tijd is uiteraard meer dan vakantie, maar in dit blog richt ik me alleen op de stress rond de vakantie.

 
Vrije tijd geeft normaal gesproken een verlichting van stress, maar de periode voor een vakantie, en zelfs de vakantie zelf, zorgt vaak voor stress. Van alles moet er nog geregeld worden. En hoewel we vaak een half jaar, of langer, van te voren al bij een werkgever door moeten geven wanneer we op vakantie gaan, begint het echte voorbereiden vaak pas op het laatste moment. Op het werk moet er nog van alles geregeld worden voordat de vakantie begint. Dit nog aan een collega overdragen en dat ene nog even afronden. En op weg naar huis bedenken dat je de afwezigheid assistent niet hebt ingesteld in je mail. Dus de avond voor vertrek thuis nog weer inloggen en instellen. Je gaat door in de vijfde versnelling tot de dag van vertrek.

Tip 1 Schakel eerst terug voor je op vakantie gaat.

Omdat het niet altijd mogelijk is op het werk, raad ik aan een paar dagen vrij te nemen voordat je daadwerkelijk vertrekt. Een ander groot voordeel van terugschakelen voordat je op vakantie gaat is, dat je minder kans loopt om ziek te worden tijdens je vakantie. Je lichaam komt dan namelijk al tot rust voor je op vakantie gaat en niet pas als je al op bestemming bent.

 
Op de laatste dag voor vertrek komt de vraag heb ik wel alles bij me? Welke kleren neem ik mee? Heb ik nog wel zonnebrandcrème? Waar ligt mijn paspoort? Laatste boodschappen moeten nog gedaan worden. Het overzicht ben je kwijt.

Tip 2 Maak een lijstje van alles wat nog gekocht moet worden als je er aan denkt in de aanloop naar de vakantie.
Tip 3 Leg alvast wat kleren klaar in de dagen/weken voor de vakantie.

 
Dan begint eindelijk de vakantie. Of je nu met de auto gaat of met het vliegtuig, de stress gaat rustig door. De kaart die wat anders aangeeft dan jij denkt, de tomtom die je rechts stuurt terwijl je zeker weet dat je links moet. De douane die langer duurt dan gedacht, net als het inchecken, waardoor je de vlucht bijna mist. Die vervelende passagier die naast je zit of dat kind dat constant zijn voeten in jouw rug duwt. Het stress niveau daalt nog geen moment en neemt zelfs toe. En dan kom je eindelijk op je (eerste) bestemming. Ook dat is niet wat je er van verwacht had.

Tip 4 Neem even een moment tijd om een Neuroimaginatie oefening te doen. Haal een mooie herinnering naar boven.

 
Eindelijk de eerste volle dag op je vakantiebestemming. Er is zoveel dat je “moet” bekijken: musea, kerken, markten, wijken, etc.. Je rent nog steeds van hot naar her. Die vijfde versnelling is met wat geluk een vierde versnelling geworden, maar niet veel minder.

Tip 5 Neem tijd om te genieten van iets dat je leuk vindt. Bijvoorbeeld even gaan zitten op een bankje in het park, mensen kijken of ergens wat drinken.
Tip 6 Plan je dagen ruim en kies bewust wat je zeker en wat je eventueel wilt zien. Plan eventueel een extra dag in de plaats waar je bent.

 
Tsja, en dan zit je vakantie er al weer op. De dagelijkse sleur roept weer.

Tip 7 Neem ook na je vakantie een paar dagen vrij voordat je weer aan het werk gaat. Op die manier kun je uitgerust beginnen en langzaam de versnellingen weer opschakelen.

 
Heb jij nog tips die je toe wilt voegen? Geef ze aan in het commentaar veld hieronder.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.